Bezoek Nationaal Medisch Museum

Op 7 april 2018 heb ik dan eindelijk het Nationaal Medisch Museum op het Stadhuisplein in Dordrecht bezocht. Op de valreep want het museum sluit deze maand haar deuren. Het museum wordt dan mobiel en gaat langs universiteiten e.d. om studenten te onderwijzen.

De rondleiding was heel boeiend en interessant. Er werd duidelijk uitgelegd waarvoor de apparaten hadden gediend. Oude en nieuwe pacemakers, gehoorapparaten, injectiespuiten e.d. achter glas en soms mocht je ze vasthouden.

De kinderen in de groep mochten een beer (met rits) opereren. Uit de buik kwamen twee baby’s, een  hartje, nieren, darmen en longen. De organen waren van stof gemaakt. Ik wou dat ik als poppenmoeder vroeger zo’n pop had gehad.

Er stond een houten couveuse uit 1800 waar onderin een ruimte was waar de kruiken lagen.  Een houten tandartsstoel waar je maar niet te lang over na moest denken wat zich daar vroeger in had afgespeeld!

Er was ook een borstbeeld waar je met een stethoscoop naar de longen mocht luisteren. Er waren verschillende geluiden: gezonde, astmatische, met longontsteking geïnfecteerde longen en rokerslongen. Het geluid van de rokerslongen was echt angstaanjagend. De aanwezige kinderen moesten beloven nooit te gaan roken.

Je mocht ook zelf een kijkoperatie oefenen. Benodigdheden: een camera, een schaartje, een beeldscherm en een schroefje. In de ene hand hield je een schaar met een hele lange steel en in je andere hand de camera met het lampje ook op een lange steel. Met het schaartje, een soort knijpertje, moest je proberen het schroefje uit iemands hand te pakken. Heel gek als je niet naar je handen mag kijken en dan via het beeld op het beeldscherm je handen moet aansturen. Dat is een heel vreemd onnatuurlijk gevoel. Mindf”ck!

Er zijn nog meer medische musea in het land. Ik ga het zeker in de gaten houden want het was heel interessant en leerzaam en vooral verbazingwekkend!

de couveuse

het instrument voor het meten van de oogsterkte

de tandartsstoel en de zuster

de stoomapparaten

in de poppen was een filmpje met bewegende organen met geluid

de ziekenboeg

de zieke beer